Find en hyggelig lejlighedsbebyggelse

06 oktober 2022 Niels Geckler

editorial

Du kan finde en ledig bolig i rebild, hvis du står uden tag over hovedet – også i form af en lejlighed.

Mange har måske et indtryk af at lejligheder er lig med upersonlige store bygningskomplekser, hvor folk ikke kommer hinanden ved og hvor man aldrig hilser på naboen. Men der er mange ejendomskomplekser, hvor det gode naboskab, en venlig kultur og fællesskabet dyrkes. Det kan være fælles arrangementer eller bare en positiv og imødekommende stemning i hverdagen beboerne imellem.

bolig

I Danmark findes der tre forskellige former for lejligheder: Ejerlejligheder, andelslejligheder og lejeboliger. Egentlig er begrebet lejlighed vel knyttet til en boligform, hvor man lejer sig ind som det ligger i navnet. Men ikke desto mindre kan man også tale om at eje en lejlighed selvom det virker sprogligt ulogisk.

Der er både fordele og ulemper ved at være lejer

Fordelen ved at bo til leje er at man ikke selv skal klare den praktiske vedligeholdelse af installationer og så videre og at man ikke behøver at tage sig af udendørsarealer og så videre. Modsat ejer- og andelsforeninger er man ikke medejer af udenomsarealer og selve bygningsmassen med alt hvad dertil hører af tagkonstruktion, vand- og varmerør og så videre, der løbende skal vedligeholdes. Alt den slags slipper du helt for at forholde dig til som lejer i en lejlighed.

Når du flytter ind i en lejebolig skal du ikke ud og skaffe pen ge til købesummen, men blot betale et depositum. Det kan dog godt kræve et mindre lån, hvis ikke man har sparet op eller har fraflyttet en anden lejlighed og der fået udbetalt sit depositum. Ulempen er, at man ikke får glæde af en værdistigning i ejendommen, som har gjort mange danskere rige i nyere tid. Og da man betaler leje men ikke afdrager på et lån er der ikke den samme opsparing i det.